Babacan: Terör örgütü PKK'yı izole çalışmaları sürecek

Tarih28.04.2008 - 19:14:07

Ortadoğu barış sürecinde İsrail-Suriye hattının açılmasını bölge açısından umut verici olarak niteleyen Babacan, Türkiye'nin bölgede diplomasi atağının süreceğini ve PKK'yı izole etmek için Kuzey Irak'la temasları arttıracaklarını kaydetti.



Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Winston Peters, Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın resmi davetlisi olarak Ankara'ya ilk ziyaretini gerçekleştiriyor. Peters, Çanakkale Kara Savaşlarının 93üncü Yıldönümünü Anma Törenlerinin ardından, beraberinde bir heyetle, bugün Ankara'ya geldi.



Bölgesel ve uluslar arası konuların yanı sıra, iki ülke arasındaki işbirliğini arttıracak olanakların masaya yatırıldığı toplantı sonrası, Babacan ve Peters bir ortak basın toplantısı düzenledi.



Türkiye'nin ticaret hedefleri



Tarihsel bağların aradaki uzun mesafeyi aşmaya yardımcı olduğunu belirten Babacan, üst düzey ziyaretlerin ikili ilişkilere ivme kazandırdığını kaydetti. Mevcut ticaret hacminin gerçek potansiyeli yansıtmadığını söyleyen Babacan, yeni düzenlemelerle ekonomik ilişkilerin geliştirileceğini belirtti. Eğitimde işbirliğine de değindiklerini söyleyen Babacan, iki ülke öğrencilerinin yılın belli zamanlarında hem çalışıp hem de okuyacakları kültürel değişim programı öngördüklerini kaydetti.



Çifte vergilendirmenin önlenmesi



Daha sonra söz alan Peters ise, Çanakkale Savaşını "her iki ülkenin bağımsızlık ve ulusal kimliğine adım attığı dönüşüm noktası" olarak tanımladı. Ekonomik ilişkileri geliştirmek için iki hafta önce teknik hazırlık çalışmalarının başlatıldığını açıklayan Peters, "iki ülkenin özel sektörleri açısından daha büyük ticari potansiyel olduğu görüldü" dedi.



Eğitim işbirliği düzenlemesinin ardından tarım teknikleri konusunda işbirliğini içeren bir anlaşmanın da yakın zamanda sonuçlandırılarak imzalanacağını söyleyen Peters, çifte vergilendirmenin önlenmesi ve havacılık konusunda anlaşmaların da müzakereye açıldığını kaydetti.



Peters, "Afganistan gibi ortak dış politika hedeflerimiz var. Türkiye'nin AB üyeliğine ve BM Güvenlik Konseyi Geçici Üye adaylığına destek veriyoruz" şeklinde konuştu.



Terör örgütü PKK konusunda Erbil'le temaslar sürüyor



Soru-cevap kısmında son Milli Güvenlik Kurulu toplantısında alınan Irak'taki tüm gruplarla yakın işbirliği yapma kararının hatırlatılması üzerine, Babacan "Irak'taki tüm gruplarla diyalogumuzu ve ilişkilerimizi geliştirme gibi genel politikamız var. Ancak Kuzey Irak Yönetimi ile PKK terör örgütüne karşı farklı yaklaşımlar söz konusuydu. Önümüzdeki dönemde Kuzey Irak'la farklı seviyelerde farklı temasların gerçekleşmesini bekleyebilirsiniz" dedi. Bu stratejinin hem terörle mücadele hem de Irak'ın geneliyle olan ticari ilişkileri olumlu etkileyeceğinin savunan Babacan, "PKK bir terör örgütüdür. Uluslar arası işbirliği terör örgütünü yalnızlaştırmak ve izole etmekte son derece önemlidir" şeklinde konuştu.



İsrail-Suriye barış süreci



İsrail Suriye barışı için Türkiye'nin arabuluculuk yapmasına ilişkin bir soruya Babacan, "Bu 1 yıldır hem Suriye hem de İsrail tarafından ayrı ayrı görüşülen bir konu. Son bir haftaya kadar kamuoyu önünde bilinmiyordu Ancak sürecin henüz çok başındayız. Bu konular ancak her iki tarafın da güçlü siyasi irade ve kararlılık göstermesiyle aşılabilecek sorunlar" şeklinde cevap verdi.



Türkiye'nin güvenilen bir ülke olma konumunun bölgede barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması için kullanılmasından memnuniyet duyduğunu kaydeden Babacan, Annapolis'ten sonra Filistin sorununda istenilen sonucun henüz gerçekleşmemesinden üzüntü duyduğunu söyleyerek, "Ortadoğu barış sürecinin üç temel hattından biri olan İsrail-Suriye hattının açılması bölge açısından umut verici" dedi. "İhtiyatlı yaklaşmak lazım. Hassas konular var" diyen Babacan, görüşmelerin henüz Türkiye üzerinden sürdüğünü ve belli bir olgunluğa gelince liderlerin doğrudan görüşebileceğini söyledi.



Barışı desteklemesi açısından Türkiye'nin Ortadoğu'ya su aktarmasının söz konusu olup olmadığının sorulması üzerine Babacan, "Hayır, kesinlikle gündemimizde yok. Önemli olan Türkiye'nin dengeleyici pozisyonudur. Pek çok taraf tarafından aynı anda güvenli olması özel konumdur. Açık, şeffaf ve tutarlı bir dış politika izleyen Türkiye bölgede barış, güvenlik, refah ve istikrar istiyor. Bunu herkes için istiyoruz. Stratejimiz ve attığımız adımlarla bunu ispat ediyoruz. İki ülke tarafından güvenilen ülke olma özelliği önemlidir. İki taraf da gerekli siyasi irade ve kararlılıkla samimi bir şekilde çözüm istiyorsa buna mutlaka ulaşılacaktır" şeklinde konuştu.



Yeni Zelanda Dışişleri Bakanı Peters, bir soru üzerine Kıbrıs sorunun BM kararları çerçevesinde uzun süreli ve kalıcı bir çözüme kavuşması arzusunda olduğunu söyledi.



Babacan ile Peters basın açılamasının ardından bir çalışma yemeğine geçtiler. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve TBMM Başkanı Köksal Toptan tarafından da kabul edelicek olan Peters, yarın Türkiye'den ayrılacak.

Bu haberi (1410) kişi okudu, (0) kişi yorumladı.
YORUMLAR Yorumlar olumlu oy sayısına göre sıralanmaktadır.
Hiç yorum yok! Yorumunuzu eklemek için tıklayınız
Mersin Web Tasarım Ajansı
TFF 2. Lig Beyaz Grup
S Takymlar O G B M A Y Av P
1 Serikspor 29 19 7 3 67 28 39 64
2 68 Aksarayspor 29 19 5 5 57 29 28 62
3 Elazığspor 29 17 6 6 58 29 29 57
4 Menemen FK 29 16 7 6 54 30 24 55
5 Van Spor FK 29 15 7 7 53 34 19 52
6 Beyoğlu Yeni Çarşı FK 29 14 8 7 44 29 15 50
7 Bucaspor 1928 29 14 6 9 38 32 6 48
8 Karacabey Belediyespor 29 13 7 9 45 40 5 46
9 Erbaaspor 29 12 5 12 42 48 -6 41
10 Ankara Demirspor 29 8 14 7 40 36 4 38
11 Arnavutköy Belediyesi FSK 29 9 11 9 41 43 -2 38
12 Karaman FK 29 7 13 9 34 31 3 34
13 Somaspor 29 9 6 14 32 31 1 33
14 Belediye Derince Spor 29 5 10 14 26 53 -27 25
15 Diyarbekir Spor 29 5 9 15 16 36 -20 24
16 Y. Mersin İdman Yurdu 29 6 5 18 22 49 -27 23
17 Nazilli Belediyespor 29 4 4 21 29 68 -39 16
18 Giresunspor 29 1 6 22 18 70 -52 9
Anket

En çok okunanlar - Son 10 Gün

MİY, dolu dizgin

ligden düşmesi kesinleşen Gİresunspor’a konuk olan temsilcimiz Yeni Mersin İdmanyurdu, rakibini 4-0 mağlup ederek ligde kalma umutlarını sürdürdü.

En Çok Yorumlananlar - Son 15 Gün

Mersin gol oldu yağdı: 4-0 3

TFF 2.Lig Kırmızı Grupta kümede kalma mücadelesi veren Yeni Mersin İdman Yurdu, sıralamadaki en yakın rakibi Diyarbekirspor’u kendi evinde net bir skor ile yenmeyi başardı.