TÜFAD, yıkıma karşı çıktı

Tarih31.10.2018 21:40

TÜFAD, yıkıma karşı çıktı

Konuya ilişkin Mersin Yelken Yat ve Su Sporları Kulübü’nde gerçekleşen basın toplantısına TÜFAD Mersin Şube Başkanı Mesut Bilir’in yanı sıra, TÜFAD Mersin Şubesi Başkan Vekili Hüseyin Kılavuz, Mersin İdman Yurdu’nun eski yönetici, teknik adam ve futbolcuları da katıldı.

“MERSİN’E YAPILAN EN ÖNEMLİ YATIRIMLARDAN BİRİDİR”

TÜFAD Mersin Şubesi Başkan Vekili Hüseyin Kılavuz konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Tevfik Sırrı Gür Stadyumu Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında Mersin’e yapılan en önemli yatırımlardan birinin adıdır. 1940 ile 1947 yılları arasında Mersin’de valilik yapan Tevfik Sırrı Gür tarafından stadın inşa atına 1946 yılında başlanmıştır. O günün koşullarında 17 bin 500 kişi kapasiteli yapılan tesis, 1951 yılında hizmete girmiştir. Stada, Mersin’e eser kazandırma açısından büyük hizmetleri dokunan valinin adı daha sonraları verilmiştir. Yapıldığı sistem ile Mersin’e ve Mersin sporuna uzun yıllar hizmet veren bu tesis sosyal, kültürel alanlar ile milli bayramlarda halka hizmet vermiştir. Uzun yıllar sonra Mersin İdman Yurdu’nun tekrar Süper Lig’e yükselmesi ile birlikte UEFA standartlarına getirilmek üzere restore edilmiş, aynı zamanda da iklim koşulları göz önüne alınarak gece maçları oynanacak biçimde ışıklandırılmıştır. Bu sırada açık tribün üstleri de peyderpey kapatılmıştır” dedi.

“TSG BİR MÜDDET ATIL KALDI”

Kılavuz, “2013 Akdeniz Oyunları Mersin’de yapılınca Mersin Stadı inşa edildi. Bu stada karşılık Tevfik Sırrı Gür Stadı’nın yerinin TOKİ’ye devredileceği gündeme geldi. Mersin İdman Yurdu maçları yeni statta oynanınca, bu tarihi stat bir müddet atıl kaldı. Bir süre sonra Bal Ligi ve amatör maçlara tekrar açılan bu tesiste sporun diğer dallarına ait okçuluk, atletizm vs. gibi etkinlikler devam etti. Sağlık için spor yapanlar, veteranlar dediğimiz aktif sporu bırakıp, spordan kopmayanların oluşturduğu müsabakalar ve yetiştirme amaçlı oynanan 11-13-15-17 yaş grupları maçlarına ev sahipliği yaptı. Bütün bunlar olurken bürokrasi de böyle kalması gerektiğini, bu alanın kent meydanı olarak düzenlenebileceği görüşünü savundu. Ancak burası yıkılınca TOKİ tarafından veya satılması sonucu buraya AVM ya da bir otel inşa edileceğine dair söylentiler halk arasında dolaştı ve konuşuldu. Betona dönüşeceği ve kentin nefes alma yerlerinden birisi olduğu için, kente zarar vereceği de gündeme geldi. Dönemin Başbakanı ve şimdiki Cumhurbaşkanımız da bir seçim mitinginde burasının meydan yapılacağına dair halka söz verdi. Bu arada stadın ışıklandırılmasının sökülerek Hatay ilinin bir ilçesine verileceği gündeme geldi. Spor camiası ve diğer sivil toplum kuruluşlarının tepkisini çekti” ifadelerini kullandı.

“NE YAPARSAK BU ACIMIZ HAFİFLER?”

Kılavuz, “Buraya kadar tarihçesini özetlediğimiz, Mersin’de yaşayan yirmili yaşlardaki her bireyin bir biçimde bir anısı olan bu stat geçtiğimiz günlerde ansızın yıkılmaya başlandı. Kamuoyu bu konuda bilgilendirilmedi. Basına bilgi aktarılmadı. Stadın etrafındaki yollardan geçenler kepçeleri, dozerleri görünce içlerinde bir burukluk hissettiler. Burada bulunan bizler de aynı duyguları yaşadık ve yaşıyoruz. Her geçen gün de burukluğumuz artıyor. Orada bir kentin spor tarihi yıkılıyor. Her vurulan kepçe birilerimizin anılarına bir darbe olarak iniyor. Bu konuda daha fazla sessiz kalmamamız gerektiği konusunda fikir birliği yaparak kendi aramızda da tartışarak, neler yaparsak bu acımız hafifler diye kafa yorduk” şeklinde konuştu.

İKİ TEKLİF SUNDULAR

Ne istediklerine dair de önemli açıklamalarda bulunan Kılavuz, “Birinci teklifimiz kapalı tribün kalmak koşulu ile diğer tribünler yıkılsın. Çim alan korunsun. Kapalı bölümü spor tarihi müzesi haline getirilsin ve bu güzel kentin sportif hafızası gelecek nesillere buradan aktarılsın. Çim saha bölümü, geçmişte olduğu gibi sportif faaliyetlerine devam etsin ve çevresi yine sportif faaliyetlere imkan tanınacak biçimde yeşil alan olarak düzenlensin. İkincisi, ‘yok mutlaka yıkmamız gerekiyor’ deniyorsa burası halka açık spor alanlarının olduğu ve çeşitli sportif faaliyetlerin yapılabileceği bir alan olarak düzenlemeler yapılsın. Yürüyüş yolları, voleybol, basketbol, bocce gibi” diye konuştu.

“İLGİLİLER BU TEKLİFLERE DE YOK DİYORLARSA…”

İlgililerin tüm bunlara da yok demesi halinde burayı Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne devretmesi yönünde fikir veren Kılavuz, “Belediye de halkımıza sormak suretiyle burayı nasıl değerlendireceğine karar versin. Kentsel ve sportif hafızamızın, anılarımızın yok edildiği bu süreçte, kent yaşamının ve kent sağlığına imkan tanıyan bu yerin Mersin’de yaşayan halk tarafından yapılacak, sivil toplum örgütlerinin de katılacağı bir referandumla belirlenmesini istiyoruz. Bir buçuk milyona yakın insanın yaşadığı büyük bir sporcu kitlesinin olduğu ve yılın 12 ayı spor yapmaya elverişli kentimiz de gençlik spor teşkilatına ait bir tek tesisin olmadığının da bilinmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“ÇIĞLIĞA DÖNÜŞEN SESİMİZİ DUYUN!”

Kılavuz sözlerini şöyle noktaladı: “Kamuoyunun ve ilgililerin çığlığa dönüşen bu sesimizi duymasını, halkın sesinse kulak vermesini kentimize karşı daha büyük yaralar açmadan tekrar düşünmeye davet ediyoruz. Yıkım durdurulsun! Kentin ileri gelenleri ve sivil toplum örgütleri bir araya gelsin; Mersin adına sağlıklı bir karar alınsın. ‘Ben yaptım oldu. Ben bilirim’ yerine halkın sesine duyarlılık gösterilsin. Bu duygu ve düşüncelerle Mersin’e gönül verenleri, Mersin’i sevenleri, Mersin’e sahip çıkmaya çağırıyoruz. Bu çağrımız tüm partilere, sivil toplum kuruluşlarına, her partiden milletvekillerine, belediye başkanlarımıza ve burada hatırası olan duyarlı Mersin halkınadır.”

NE OLMUŞTU?

Mersin’de 1951 yılından 2014 yılına kadar hizmet veren ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla yerine ‘Millet Bahçesi’ yapılması planlanan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nda yıkım başlamış, geçtiğimiz günlerde ışıklandırma sistemleri, koltukları ve üst çatısı sökülen stadın duvarları da yıkılmıştı.

Bu haberi (1847) kişi okudu, (1) kişi yorumladı.
YORUMLAR Yorumlar olumlu oy sayısına göre sıralanmaktadır.
Yorumunuzu eklemek için tıklayınız
HAKAN; 1.11.2018, 08:55
günaydı günaydın şimdiye kadar nerdeydiniz MERSİN İDMAN YURDUMUZ YOK OLDU YOKSUNUZ STAD YOK OLDU YOKSUNUZ GÜNAYDIN GÜNAYDIN YILLARIMIZ ORDA GEÇTİ SEVİNDİK AGLADIK BAGIRDIK ....NEREDE İDMAN YURDUMUZ NEREDE STADIMIZ. KİMLER BU HALE GETİRDİ ÇIKIP TEK KELİME ETMEDİNİZ ŞİMDİ ÇIKMIŞ ŞÖYLE BÖYLE DİYORSUNUZ BU HALE GETİRENLER ŞEHİRDE ÇOK MUTLU GEZERKEN BİZLERİN İÇİ YANIYOR....STAD GİTTİ ARTIK BOŞ İŞLERLE UGRAŞACAGINIZA ŞU TAKIMI DİRİLTİN. Katılıyorum! Kararsızım! Katılmıyorum!
%100   %0   %0
Yorumunuzu eklemek için tıklayınız
TFF 2. Lig Beyaz Grup
S Takymlar O G B M A Y Av P
1 68 Aksarayspor 6 5 1 0 14 3 11 16
2 Menemen FK 6 5 1 0 13 3 10 16
3 Serikspor 6 4 2 0 10 5 5 14
4 Bucaspor 1928 5 4 1 0 9 5 4 13
5 Elazığspor 6 4 1 1 9 5 4 13
6 Ankara Demirspor 6 3 3 0 7 3 4 12
7 Karacabey Belediyespor 6 3 1 2 9 8 1 10
8 Van Spor FK 6 2 2 2 7 6 1 8
9 Beyoğlu Yeni Çarşı FK 6 2 1 3 8 7 1 7
10 Arnavutköy Belediyesi FSK 6 1 4 1 7 7 0 7
11 Somaspor 6 2 1 3 7 7 0 7
12 Karaman FK 6 1 2 3 8 7 1 5
13 Giresunspor 6 1 2 3 3 6 -3 5
14 Y. Mersin İdman Yurdu 6 1 1 4 4 9 -5 4
15 Erbaaspor 6 1 1 4 4 11 -7 4
16 Belediye Derince Spor 6 0 3 3 4 10 -6 3
17 Nazilli Belediyespor 6 1 0 5 4 14 -10 3
18 Diyarbekir Spor 6 0 1 5 4 15 -11 1
Anket

En çok okunanlar - Son 10 Gün

En Çok Yorumlananlar - Son 15 Gün